Federale en lokale politie houden actie tegen woninginbraken in arrondissement Oost-Vlaanderen

GENT, 12/05/2016. - De federale en lokale politie hebben tijdens de nacht van woensdag 11 mei 2016 op donderdag 12 mei 2016 een grootschalige controleactie "Goliath" gehouden in het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen, binnen 17 politiezones. De Goliathactie was in de eerste plaats gericht op daders en dadergroeperingen in het raam van de bestrijding van misdrijven tegen eigendommen; meer specifiek woninginbraken, homejackings, metaaldiefstallen, voertuigdiefstallen, ramkraken…. en in de tweede plaats naar (verkeers)criminaliteit in het algemeen.



Ook het arrondissement Oost-Vlaanderen wordt geconfronteerd met verschillende criminaliteitsvormen die een zware impact hebben op de bevolking. Inbraken in woningen en andere gebouwen maken deel uit van de lijst van fenomenen die volgens de bestaande zonale veiligheidsplannen en het nationaal veiligheidsplan prioritair door de politiediensten moeten worden aangepakt. In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen worden op lokaal en regionaal niveau al talrijke acties opgezet.



Op het arrondissementele niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties (gekend als FIPA's of Full Integrated Police Actions) op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Tijdens deze controles worden middelen en personeel van zowel de lokale als van de federale politie gezamenlijk en geïntegreerd ingezet.

Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking.



Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum in Gent, namen volgende politiezones deel: Aalst, Aalter/Knesselare, Berlare/Zele, Deinze/Zulte, Denderleeuw/Haaltert, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Gent, Hamme/Waasmunster, Lokeren, Lowazone, Maldegem, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Vlaamse Ardennen, Waasland-Noord en Wetteren/Laarne/Wichelen.



Ter ondersteuning zette de federale politie bijkomende middelen en personeel in zoals een speurhond, drughond, een helikopter, ploegen van de Wegpolitie Oost-Vlaanderen en de Scheepvaartpolitie Gent alsook personeel van het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK), het Interventiekorps (CIK) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD).

Verder werden er drie private bewakingsondernemingen intensief betrokken bij de uitvoering van de actie en voor bijkomende expertise kon een beroep gedaan worden op de Dienst Vreemdelingenzaken en de Nederlandse politie via de meldkamer in Middelburg.



In totaal werden 150 personeelsleden van de federale en lokale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles werden er diverse controleposten opgericht aan de belangrijkste verbindingswegen en aan de op- en afritten van de autosnelwegen. Er werden ook controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations.



Resultaten:

Er werden tijdens de actie in totaal 610 voertuigen en 455 personen effectief gecontroleerd. Hierbij werden volgende zaken/feiten aangetroffen:

  • 22 gerechtelijke inbreuken:
    • 6 personen stonden geseind als op te sporen wegens o.a. illegaal verblijf in het land, ontzetting recht tot sturen, opsporen verblijfplaats of verhoor in gerechtelijke dossiers
    • 12 personen waren in bezit van kleine hoeveelheden drugs
    • 4 personen waren in het bezit van een mes, knuppel of spray
  • 3 processen-verbaal wegens terugvinden van:
    • 1 gestolen geseind voertuig
    • 1 gestolen nummerplaat
    • 1 gestolen fiets
  • 16 inbreuken op vlak van verkeer:
    • 5 positieve ademtesten (op 24 bestuurders)
    • 3 bestuurders werden betrapt voor het rijden onder invloed van drugs
    • 4 autobestuurders reden zonder geldige technische schouwing
    • 4 voertuigen waren niet geldig verzekerd
  • 2 personen werden bestuurlijk aangehouden wegens illegaal verblijf

Voor bijkomende informatie kan de pers contact opnemen met hoofdcommissaris Patrick Willocx ( 0474 653 692) van de federale politie Oost-Vlaanderen.

Tags