91 politieagenten ingezet om een netwerk van drugsdealers te ontmantelen

De onderzoekers van de Federale Gerechtelijke Politie Waals-Brabant hebben indrukwekkend werk geleverd. Ze werden daarbij gesteund door tal van lokale en federale politieagenten. Alles bijeen werden 91 politieagenten ingezet om een netwerk van drugsdealers te ontmantelen die de modus operandi 'centrale' gebruikten. De eerste balans van deze operatie in cijfers: tien aanhoudingen en 61 kilo cannabishars en 18 kilo cocaïne in beslag genomen.

Drugsvangst

De Federale Gerechtelijke Politie Waals-Brabant voerde op 17 november laatstleden een succesvolle actie uit. In totaal werden 10 personen die betrokken waren bij een omvangrijke drugshandel opgepakt met de hulp van heel wat lokale en federale collega's. "Voor een FGP zoals de onze blijft dergelijke operatie tamelijk zeldzaam. Tal van partners werden erbij betrokken: 45 onderzoekers van bij ons, 10 van de FGP Brussel, 10 van het interventiekorps van Waals-Brabant, 12 van de Lokale Politie van Ottignies - Louvain-la-Neuve (gespecialiseerde steun), vier van de politiezone Montgomery, zeven van de zone Brussel-West en drie van de Directie hondensteun van de Federale Politie", preciseert commissaris Bertrand Morsaint, adjunct-directeur operaties bij de Federale Gerechtelijke Politie Waals-Brabant.

Aanvankelijk wekte een interventie van de Federale Wegpolitie van Brabant in juni 2021 de belangstelling van de ordediensten. "Er werd een persoon aangehouden die in het bezit was van een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne die overduidelijk bestemd was voor de doorverkoop. Elementen van het onderzoek lieten beetje bij beetje toe de distributielijn te traceren. Het initiatief van deze operatie lag bij een jonge onderzoeker die heel methodisch en creatief aan de slag ging."

Een goed geoliede modus operandi

Op basis van telefoonanalyses konden de schakels van de keten geïdentificeerd worden. Deze werkten volgens de modus operandi 'centrale'. "Die bestaat erin een telefoondienst op poten te zetten met dispatchers die men ook 'centralisten' noemt. Hun rol bestaat erin aan klantenwerving te doen, onder meer door promoties aan te bieden. Deze 'centralisten' gebruiken verschillende telefoonnummers en hebben nooit fysiek contact met de klanten noch met de koopwaar", aldus de commissaris. Op de andere niveaus bevinden zich de opdrachtgever, de stockbeheerders en leveranciers. "Iedereen heeft een duidelijk vastgelegde rol, wat de ontmanteling erg ingewikkeld maakt. Ze hebben immers telkens slechts contact met één enkel niveau van de organisatie."

Deze modus operandi is sinds een tiental jaar erg populair in het criminele milieu. "Doorgaans richten de criminelen hun aandacht op een streek waar ze niet wonen. In dit geval opereerden ze vooral in onze provincie terwijl ze in Brussel gevestigd waren. Het is door de communicatie tussen de verdachten na te trekken dat het mogelijk was er tijdens dertien huiszoekingen op 17 november tien aan te houden. Eén iemand wordt momenteel nog steeds gezocht."

De operatie leidde tot een reeks inbeslagnames:

  • 61 kilo cannabishars
  • 18 kilo cocaïne
  • meer dan 4000 pillen synthetische drugs (xtc)
  • twee voertuigen
  • meer dan 6000 euro contant geld
  • drie wapens.

De marktwaarde van de verdovende middelen alleen al wordt op meer dan 700 000 euro geraamd.

Het dossier is nog niet afgesloten, maar de tevredenheid bij de teams is groot. "Het onderzoek loopt door en de aanhouding van het laatste individu zou aanleiding kunnen geven tot nieuwe onderzoeksdaden. We kunnen wel zeggen dat de operatie tot nu toe een groot succes was en we bedanken alle betrokken politieagenten! In een arrondissement zoals het onze zijn samenwerkingen waardevol", concludeert de adjunct-directeur operaties van de Federale Gerechtelijke Politie Waals-Brabant.