Speciale eenheden kunnen vanaf nu uw appartement nabouwen

Op maandag 20 mei 2019 hebben de speciale eenheden van de Federale Politie officieel hun nieuw trainingscentrum ingehuldigd: het EU Police Intervention and Response Training Centre of Excellence (EU-PIRTCE). Dit trainingscentrum werd gefinancierd door de Europese Commissie en voorziet in hoogwaardige apparatuur en faciliteiten die nodig zijn om politiemannen en -vrouwen in verschillende situaties op te leiden, zodat zij beter kunnen reageren in geval van een terroristische aanslag. Het trainingscentrum zal zowel door Belgische als andere Europese politiediensten gebruikt worden.

nieuw trainingscentrum

Verschillende mogelijkheden

Het trainingscentrum heeft onder andere een modulaire en aanpasbare binnenconstructie. Dat maakt dat er verschillende opstellingen mogelijk zijn, zodat er verschillende (realistische) omgevingen en situaties gesimuleerd kunnen worden (bv. huizen, appartementen,…). Dit is nodig om de specifieke vaardigheden van de verschillende politie-eenheden te trainen, zodat zij niet telkens in dezelfde ruimtes trainen. Het laat hen ook toe om zich voor te bereiden op specifieke operaties of deze te debriefen (bv. simulatie van woning target).

Daarnaast is er de mogelijkheid om een omgeving te creëren waarbij deelnemers leren om snel een situatie te analyseren, met de bijhorende taken en uitdagingen die ze moeten aangaan. Dit gebeurt aan de hand van bijvoorbeeld licht- en rooksimulatoren, video en IT-software.  Het project voorziet eveneens in een opleiding op maat. Deze trainingen zullen bestaan uit verschillende modules die verschillende soorten situaties simuleren. Dit kan gaan van een basistraining tot en met een risicovolle interventie (bijv. CBRN-E oftewel een aanval met chemische, biologische, radioactieve of nucleaire wapens).

Niet enkel voor de speciale eenheden

In het geval van een terroristische gebeurtenis is het van kapitaal belang om adequaat en coherent te reageren. De verschillende politiediensten binnen de Europese Unie moeten hun kennis, paraatheid en vaardigheden verder kunnen verbeteren om een hoog veiligheidsniveau te garanderen. Dit blijft echter niet beperkt tot de speciale eenheden. Het zijn namelijk de politieagenten die als eerste ter plaatse zijn op de plaats van een crisis die vaak weinig voldoende opgeleid zijn of kennis hebben om adequaat te reageren tot het moment dat de gespecialiseerde eenheden ter plaatse komen. Daarom moet de kennis en paraatheid van alle politieagenten worden verbeterd om adequaat te kunnen reageren op terroristische aanslagen.

Dit nieuwe project van de speciale eenheden van de Belgische Federale Politie komt tegemoet aan deze behoefte.

Europese samenwerking

De oprichting van het EU-PIRTCE is een samenwerking tussen de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse politiediensten. De ultramoderne opleidingsfaciliteit zal trouwens ook openstaan voor alle EU-lidstaten. De opleidingsfaciliteit, die in overeenstemming is met het EU-beleid van DG HOME, zal worden aangeboden aan andere buitenlandse politiediensten. Nauwe samenwerking met de diensten van het DG Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie zal ervoor zorgen dat de opleidingsprogramma's en de informatie over de faciliteit in overeenstemming worden gebracht met de principes van onder andere het EU-netwerk.

Verdere uitbreiding

Het EU-PIRTCE-project maakt deel uit van een breder nationaal project van de Belgische Federale Politie. De bedoeling is om de mogelijkheden van het EU-PIRTCE project in de nabije toekomst uit te breiden met nieuwe functies, zoals een moderne schietbaan, een infrastructuur voor geavanceerde rijopleiding, een infrastructuur voor gespecialiseerde opleidingen op het gebied van openbaar vervoer (bijv. trein, metro, bus).

Aanwezige autoriteiten

Het trainingscentrum werd officieel geopend in het bijzijn van de volgende autoriteiten :

  • Sir Julian King European Commissioner for the Security Union
  • Pieter De Crem – Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid
  • Koen Geens – Minister van Justitie
  • Marc De Mesmaeker – Commissaris-generaal van de Federale Politie 
  • Harald Gonner – Chief of the Atlas Executive Bureau