Veilig Surfen : Smartphones steeds vaker geïnfecteerd

Elke maand verschijnt er een nieuw virus op Android. Smartphones zijn steeds vaker het doelwit. Hieronder volgen enkele tips om abnormale activiteit op het spoor te komen.

Photo by Rami Al-zayat on Unsplash

Smartphones zijn onmisbaar geworden in ons leven. Hackers hebben dat begrepen en richten zich nu op smartphones. De technieken worden alsmaar geavanceerder en discreter. Elke maand heeft een nieuw virus het gemunt op de Android-omgeving. Het doel is om persoonlijke of bankgegevens te bemachtigen of reclame te verspreiden.

Deze week geven we enkele tips om abnormale activiteit op het spoor te komen. "Wordt er een applicatie op het scherm geopend terwijl je die niet geïnstalleerd hebt? Dit komt misschien omdat je onlangs bijvoorbeeld een spelletje hebt geïnstalleerd. Die applicatie heeft via een verborgen functie vanuit het web de applicatie kunnen downloaden die je ziet verschijnen. Op die manier heeft ze het veiligheidssysteem van Google omzeild", legt commissaris Bogaert uit.

Een andere aanwijzing die een belletje kan doen rinkelen? Het feit dat je batterij zeer snel plat is. "Er zijn natuurlijk energieverslindende applicaties, maar het kan ook te maken hebben met het feit dat er op de achtergrond een kwaadaardige applicatie zeer actief is.

 

Opgelet voor toestemmingen

Wees ook op je hoede wanneer toestemmingen worden gevraagd. Je installeert bijvoorbeeld een zaklamp en de applicatie vraagt toegang tot je contacten of de lijst met je oproepen. Pas hiervoor op en verwijder ze! "Er is vastgesteld dat bepaalde applicaties, die zich toegang verschaffen tot je lijst met contacten, voor die contacten boodschappen gaan genereren en hen zullen verzoeken kennis te nemen van een inhoud door op een link te klikken. Een reactie die hun toestel kan besmetten."

Als een vriend je vraagt om de oorsprong van een vreemd bericht te bevestigen, controleer dan je telefoon … "Dit kan gebeuren door het systeem te updaten, antivirussoftware te installeren en de toestemmingen die aan de applicaties op je telefoon worden gegeven regelmatig te controleren", besluit de expert van de Federal Computer Crime Unit.