Veilig Surfen: Vakantie, de favoriete periode van oplichters

Dieven en oplichters maken van de vakantieperiodes gretig gebruik om je geld af te luizen. In zijn radiocolumn 'Veilig Surfen' bespreekt commissaris Olivier Bogaert een bijzondere oplichtingspraktijk.

Photo by Sai Kiran Anagani on Unsplash

Oplichters wrijven zich in de handen in deze vakantieweken. Het is voor hen de ideale gelegenheid om hun slag te slaan. Commissaris Olivier Bogaert vertelt het verhaal van een klant van zijn dagbladhandelaar die zich bijna in de luren liet leggen. "Pierre (fictieve naam van de klant, nvdr) wou NeoSurf-prepaidkaarten kopen voor een bedrag van 600 euro. De Neosurf-kaart is een handig hulpmiddel waarmee je bijvoorbeeld aankopen kunt betalen in webshops die deze betaalwijze aanvaarden", vertelt de expert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

De dagbladhandelaar is verbaasd over dit hoge bedrag en vraagt Pierre naar de reden voor de aankoop. Deze legt uit dat een vriend van zijn zus hem een mail heeft gestuurd, met de mededeling dat ze haar portefeuille en haar telefoon verloren heeft. De man bood zich aan als tussenpersoon om Neosurf-kaarten aan Pierre's zus te bezorgen. Pierre probeerde wel contact met haar te zoeken, maar zonder resultaat ... Hij is dus overtuigd door het verhaal dat men hem vertelt.

Wees voorzichtig met informatie op Facebook

In de dagbladhandel wordt Pierre gelukkig gewaarschuwd. "François (de handelaar) heeft de juiste reflex. Hij legt aan zijn klant uit dat het hier duidelijk om bedrog gaat en dat hij geen risico's wil nemen door hem de kaarten te geven. Hij dringt erop aan dat Pierre een andere manier vindt om met zijn zus in contact te treden", aldus de commissaris.

Pierre had andere oplossingen kunnen overwegen, bijvoorbeeld aan de vriend vragen om naar zijn zus te gaan en hem via zijn computer of smartphone met haar te laten praten. "Dan zou hij zeker aan Pierre geantwoord hebben dat hij niet in de buurt was of geen voertuig ter beschikking had". Pierre had ook de reflex kunnen hebben om aan andere familieleden informatie te vragen over die zogenaamde vriend. "Oplichters baseren hun scenario vaak op informatie die bijvoorbeeld op Facebook te vinden is. Als Pierre's zus een profiel heeft waarop ze haar vakantie aankondigt en de data meedeelt en waar ook haar lijst van vrienden te zien is, dan kon de identiteit van een van hen gebruikt worden via een daartoe aangemaakt e-mailadres. Wees dus voorzichtig met dit soort berichten", zo waarschuwt commissaris Olivier Bogaert.