Veilig Surfen : Opgepast voor grooming en afpersing op sociale media

Nog een paar dagen en dan begint de schoolvakantie. Jongeren blijven met elkaar in contact via sociale media. Maar ook hier liggen er kinderlokkers op de loer.

Photo by Aliyah Jamous on Unsplash

Naar aanleiding van de start van de schoolvakantie op 1 juli deelt commissaris Bogaert een waarschuwing van de internetrechercheurs van de Federale Politie in verband met het gebruik van sociale media. 

Jongeren houden contact via onder meer TikTok en Instagram, maar ze kunnen er ook nieuwe contacten leggen met personen die niet altijd goede bedoelingen hebben. “Kinderlokkers gebruiken deze sociale media om in contact te komen met de jonge generatie. Ze maken een profiel aan en geven zich uit voor een minderjarige. Vervolgens sluiten ze zich aan bij privé-chatgroepen. Ze contacteren andere deelnemers en schrijven hen bijvoorbeeld dat ze hen leuk vinden. Op die manier winnen ze hun vertrouwen en krijgen ze uiteindelijk zeer intieme foto’s”, zo waarschuwt Olivier Bogaert. 

De online kinderlokker kan zich ook voordoen als fotograaf en aan zijn doelwit voorstellen een gratis fotoalbum te maken, een techniek die door specialisten ‘shout-out’ wordt genoemd. “Op zijn eigen account gaat de kinderlokker die van een andere gebruiker presenteren in een nieuwe post. Dit zal de belangstelling wekken van andere personen die zich gaan abonneren op zijn profiel. Dan vraagt hij aan zijn doelwit, een tienermeisje, haar foto’s met hem te delen. Ze zou dan kunnen denken dat haar populariteit zal toenemen omdat heel veel mensen de inhoud gaan liken.” Wat ze niet weet, is dat hij haar ook zou kunnen afpersen door ermee te dreigen al haar foto’s openbaar te maken als ze niet meer van zichzelf laat zien. 

 

Praat erover!  

Child Focus raadt ouders daarom aan erover te praten met hun kinderen. “Het is bijvoorbeeld zeer belangrijk hen uit te leggen dat de foto’s door bepaalde gebruikers kunnen worden gedeeld en bewaard. Zo zou de foto na een aantal jaren opnieuw kunnen opduiken en aanleiding geven tot pesterijen of bedreigingen. Denk er ook aan dat er in dit soort situaties een wettelijke toestemming nodig is om de politie toegang te geven tot de privé-conversaties zodat ze het slachtoffer kan helpen.”

 

Meer weten?