Veilig Surfen : Google en Facebook ten strijde tegen fake news

In tijden van Covid-19 is het aantal slachtoffers van fake news nog gestegen. Facebook en Google besloten de strijd aan te binden tegen dit fenomeen. Een beetje uitleg ... 

Image par memyselfaneye de Pixabay

De Covid-19-crisis heeft geleid tot de massale verspreiding van fake news. De verspreiders maken gretig gebruik van de betaalde diensten van sociale media om de zichtbaarheid van hun nepnieuws te verhogen. Google en Facebook wilden hier iets aan doen. "Sinds 18 augustus spoort zoekmotor Google onjuiste informatie op over met name wetenschappelijke adviezen die complottheorieën over Covid-19 in de hand kan werken", aldus commissaris Olivier Bogaert. Na de blokkering van bepaalde content gaat de internetgigant een stap verder. "Alle content die de wetenschappelijke adviezen bevestigd door gezaghebbende instanties in twijfel trekt of bijvoorbeeld de berichten dat de vaccins als doel hebben mensen genetisch te manipuleren, worden automatisch geblokkeerd", benadrukt de expert van de Federal Computer Crime Unit. Ook de sites die hun nieuws via Google verspreiden, moeten die procedures naleven. Doen ze dat niet, dan worden ze voorgoed geband.

Verwijderen van fake news

Ook Facebook besloot actie te ondernemen. Het sociale netwerk investeerde miljoenen euro's in de strijd tegen desinformatie. "In april had het al een proces ingevoerd om ons te waarschuwen als we content delen die een gevaar kan vormen voor onze gezondheid (n.v.d.r. met als bekendste het bericht dat bleekwater doeltreffend zou zijn tegen het virus ...). Facebook verwijdert voortaan voorgoed fake news over bijvoorbeeld de verkoop van medische producten in het kader van Covid-19. »