Veilig Surfen: Aanval op webbrowsers

Microsoft waarschuwt voor de malware 'Adrozek' die het veiligheidsniveau van je browser vermindert. Een woordje uitleg.

Veilig Surfen: Aanval op webbrowsers

Enkele weken geleden kwam Microsoft een kwaadaardig programma op het spoor dat zijn Windows-omgeving aanviel. Het Adrozek-virus wordt automatisch geïnstalleerd als je een gehackte website bezoekt.

Volgens Microsoft zijn meer dan 17 000 pagina's die gelinkt zijn aan 159 domeinnamen de bron van de besmetting. Vooral de Europese en Aziatische internetgebruikers zouden het doelwit zijn van deze grootschalige aanval.

Microsoft deelt ons mee dat de getroffen browsers Edge, Chrome, Firefox en Yandex zijn.

Wat gebeurt er na deze indringing? "Als het virus in onze browser is binnengedrongen, zal het een reeks wijzigingen aanbrengen die het veiligheidsniveau verminderen. Het zal met name codes toevoegen die reclameboodschappen zullen doen verschijnen op de pagina's die je bezoekt. Het zal ook een 'Main Service'-functie creëren waardoor het actief kan blijven. Via deze functie kan het virus zich bovendien toegang verschaffen tot alle browsergegevens en ze verzamelen», aldus commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid bij de Federale Politie.

Aangezien velen van ons de toestemming geven om verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden, kan het virus de informatie gemakkelijk kopiëren en extern verspreiden.

 

Update je browser

Als je tijdens het surfen vensters met reclame zag verschijnen, scan dan je systeem met een antivirusprogramma. "De studie van Microsoft toonde aan dat zijn Windows Defender-programma het Adrozek-virus kon opsporen via zijn gedragsanalysefunctie."

Denk er ook aan om je browser door de recentste versie te vervangen en wees voorzichtig tijdens het surfen. Ga na of de sites betrouwbaar zijn en klik niet op hyperlinks in berichten waarvan je de geadresseerde niet kent.