Pas op als je een oude Android-smartphone bezit

Momenteel gebruiken 9 op de 10 smartphones het Android- besturingssysteem. Voor de oudsten bestaan er risico’s. Lees onze tips.

Photo by Rami Al-zayat on Unsplash

De consumentenorganisatie Whichvous waarschuwt. Sommige updates van het Android-systeem zijn niet meer beschikbaar wanneer je telefoon een bepaalde leeftijd heeft bereikt. “Deze veiligheidsupdates zijn beperkt tot enkele jaren en Google zou er geen meer aanbieden voor de versies die ouder zijn dan Android Nougat, versie 7 die in 2016 uitkwam. Als je dus een smartphone of tablet gebruikt met een versie die ouder is dan versie 7, loop je veel meer risico dat hackers je gegevens bemachtigen of virussen installeren die zullen profiteren van de niet-gedichte veiligheidslekken”, onthult commissaris Bogaert. En het aantal potentiële slachtoffers ligt hoog, aangezien 9 op de 10 smartphones momenteel met het Android-besturingssysteem werken.

Google werkt aan een oplossing

Google is zich bewust van de situatie en werkt aan het project Mainline. Dit heeft als doel de belangrijke veiligheidsupdates gemakkelijk toegankelijk te maken vanuit de PlayStore. “Als je een versie ouder dan Android 7 gebruikt, controleer dan in afwachting van deze oplossing of er een meer recente versie beschikbaar is. Dat kun je doen door in je smartphone-instellingen naar ‘Software-update’ te gaan”, zo raadt onze expert aan.

Is dat niet het geval, pas dan op met wat je downloadt en gebruik een officieel platform. Wees ook voorzichtig wanneer je berichten ontvangt met mogelijk kwaadaardige links. Bewaar tot slot je gegevens in de cloud gekoppeld aan het Gmail-adres van je telefoon. Aarzel ook niet om een antivirusapplicatie te installeren. De beschikbare producten voor Android zijn te vinden op de website av-test.org.