Het Politiedorp opent opnieuw zijn deuren op 21 juli!

21 juli is een dag van festiviteiten waar velen reikhalzend naar uitkijken. De Federale Politie keert dit jaar met veel plezier terug naar het Poelaertplein. Na twee jaar afwezigheid zal het Politiedorp eindelijk opnieuw zijn tenten opslaan! Naar aanleiding van onze traditionele artikels over #WederzijdsRespect, het centrale thema van onze kalender 2022, richten we de schijnwerpers op dit symbolische evenement. Enkele collega's waren bereid om hun herinneringen met ons te delen …

Faire rimer 21 juillet et proximité sur le Village policier

Het Politiedorp is een echt begrip geworden. Het is in elk geval een must voor al wie graag deelneemt aan de feestelijkheden van 21 juli. Na twee lange coronajaren zijn de collega's blij dat ze de burgers eindelijk opnieuw in levende lijve kunnen ontmoeten. Enkele leden van de organisatie waren bereid om samen met ons herinneringen op te halen aan vorige edities van het Politiedorp.

Village Policier

Mooie herinneringen ondanks het soms grillige weer

"Het Dorp is een afspiegeling van de politiewereld in het klein. Op onze stands kunnen de burgers plaatsnemen op een motor van de Wegpolitie, een foto maken met een politiehond van de Hondensteun of aan boord stappen van een boot van de Scheepvaartpolitie, en dat in het midden van het Poelaertplein! Het zijn prachtige herinneringen voor de burgers en een plezier voor de mensen van onze eenheden om die momenten met hen te delen", zegt Roxane Beaurang, eerste adviseur communicatie bij de Algemene directie bestuurlijke politie en een van de drijvende krachten van 21 juli.

Village policier / Politiedorp

Dankzij die mooie uitwisselingen vergeten we al snel de traditionele 'drache nationale'. "Ik herinner me dat de editie 2019 niet van een leien dakje is gelopen. We hadden de dag ervoor en tijdens de nacht alles klaargezet. Er waren hevige regenbuien en windstoten en in de ochtend van 21 juli stelden we vast dat sommige tenten waren gaan vliegen. Maar we lieten ons niet ontmoedigen. Iedereen stak een handje toe zodat deze dag die zo moeilijk was begonnen alsnog een succes is geworden!"

“Genieten van de positieve aandacht van de bezoekers”

 “Al verschillende jaren presenteer ik de demo’s van het Politiedorp en vertegenwoordig ik onze eenheid”, vertelt eerste hoofdinspecteur Steven Meert van de Directie hondensteun (DACH). “Ik kan enorm genieten van de verwondering van onze jongste bezoekers tijdens onze demo’s, waar we graag wat spektakel aan toevoegen om hen te boeien en te plezieren. Na de demo’s kan onze stand worden bezocht en kunnen foto’s worden gemaakt met onze diensthonden. Ik ben altijd verbaasd over het succes van deze fotoshoots: onze honden zijn Instagramvedetten geworden! Het is ook hartverwarmend hoeveel steun we krijgen van de bezoekers voor ons dagelijks werk. Ook worden er hele bomen opgezet over hoe je honden moet africhten en vele mensen komen vragen hoe ze de problemen met hun hond moeten oplossen. Een dagje Politiedorp is echt genieten van de positieve aandacht en appreciatie die je van de bezoekers krijgt. Natuurlijk vergeten we ook de dankwoorden en het schouderklopje van onze commissaris-generaal niet. Als onze grote baas zijn medewerkers persoonlijk komt bedanken, dan doet dat toch wel iets met je.”

Steven Meert

De gelegenheid om in gesprek te gaan met de bevolking

De Directie van de communicatie neemt het voortouw in de organisatie van het Politiedorp. Eerste adviseur Astrid Vierendeels, hoofd van de desk Event, leidt alles in goede banen. Ze geniet altijd van de aangename contacten met de burgers. "In 2018 hadden we panelen gemaakt waarop robotfoto's van collega's waren afgebeeld. We vroegen aan de deelnemers van het spel om hen terug te vinden in de menigte op het Poelaertplein. Ik was een van die collega's en werd dus de hele dag lang benaderd door de burgers. Ze begrepen al snel dat ze ons konden herkennen aan de hoed die we voor de gelegenheid hadden opgezet (lacht). Dankzij dit spel ben ik dus talloze keren met hen in gesprek kunnen gaan", herinnert Astrid zich.

CGC

Preventietips

Commissaris Olivier Bogaert van de Centrale directie voor de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit is ook een van de sleutelfiguren van de 21 juli-festiviteiten op het Poelaertplein. Ook hij zal dit jaar uiteraard niet op de afspraak ontbreken. "Er is twee jaar lang geen Politiedorp geweest, dus ik ben blij dat het terug is. De burgers kwamen gewoonlijk naar onze stand met vragen over oplichting of cyberpesten. Dit jaar zullen we nog steeds aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Maar gezien de plaats die het telewerk inneemt, zullen we de focus leggen op het verbeteren van de onlineveiligheid. We moeten niet alleen de deur van onze woning bewaken, maar ook de deur die toegang geeft tot de inhoud van onze elektronische toestellen", zo waarschuwt de commissaris.

Olivier Bogaert
Jérémy Debergh

Toekomstige kandidaten wegwijs maken

De Directie van het personeel heeft ook elk jaar een stand op 21 juli. Hoofdinspecteur Jérémy Debergh is zeer blij met dit evenement dat toelaat om gezellig een praatje te slaan en informatie te geven over de rekrutering. "21 juli is altijd een gelegenheid om veel mensen te ontmoeten! Soms zie ik ook mensen terug die ik tijdens vorige edities heb ontmoet. Een van hen kan ik me nog goed herinneren. Het ging om een jongeman die alleen was gekomen en die informatie wou krijgen over het beroep van politie-inspecteur en de selectieprocedure. Zijn leven liep niet over rozen, maar hij zette door om zijn droom waar te maken: politieman worden! Ik kon antwoorden op zijn vragen en op 21 juli van het volgende jaar kwam hij terug om me vertellen dat hij was geslaagd voor zijn tests en dat hij wachtte op een datum om te beginnen aan de politieopleiding. En vandaag is hij politie-inspecteur!"

 

Visueel zeer aantrekkelijke demo’s

“Het Interventiekorps (CIK) Brussel is in 2016 gestart met een kleine demo, met weinig middelen, die weinig ruimte in beslag nam”, vertelt eerste commissaris Laurent Pace, waarnemend directeur operaties bij de Coördinatie- en steundirectie (CSD) Brussel. “Doorheen de jaren is die uitgegroeid tot een zeer grote, geïntegreerde demo, samen met onze partners, en dat op een centrale plaats in het Politiedorp. Het genegotieerd beheer van de openbare ruimte (GBOR) staat centraal: inzet van infanterie, sproeiwagen, hondenteams, arrestatietechnieken, gebruik van traangas, beschermingsstukken … allemaal visueel aantrekkelijk voor het publiek. Dankzij de begeleidende commentaren in de beide landstalen kon het publiek ook iets bijleren over onze middelen en technieken inzake GBOR. Het was een mooi voorbeeld van hoe de verschillende diensten samenwerken. Zowel de collega’s als het publiek waren tevreden: na afloop kreeg de politie een 3 à 4 minuten durend applaus van de menigte. Dat was een heel speciaal moment, want we krijgen vaak verwijten en soms ook projectielen naar ons hoofd geslingerd. Applaus zijn we niet gewend bij onze dagelijkse (en vaak moeilijke) opdrachten …”

 

“Een moment van uitwisseling met de bevolking”

“Naar vrijwilligers moeten we nooit lang zoeken”, gaat Laurent Pace verder. “Het is een leuke ervaring voor alle collega’s, die het bijzonder appreciëren dat ze die dag in de kijker staan. Ze zijn echt trots om deze demo’s uit te voeren. In ons dagelijks werk is het niet mogelijk om echt in contact te treden met de bevolking en om van gedachten te wisselen, maar in het Politiedorp ligt die relatie helemaal anders. Deze momenten van uitwisseling met de bevolking doen echt deugd!”

Village policier - Politiedorp
Politiedorp - Village policier

Veiligheid is verzekerd!

“De CSD Brussel is ook verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het Politiedorp, terwijl de korpschef van de Lokale Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene de gold is voor de volledige ordedienst naar aanleiding van de nationale feestdag”, besluit de eerste commissaris. “Het CIK Brussel zet zo’n 20 personeelsleden in voor de bewaking en beveiliging van het Politiedorp. Er patrouilleren ook politiemensen in burger en tot slot worden voertuigen geplaatst om te vermijden dat men met auto’s of bestelwagens zou inrijden op de bezoekers van het Politiedorp. De verantwoordelijke officier van de CSD geeft bij het begin van de dag een veiligheidsbriefing voor alle deelnemers van het Politiedorp. Als het bijvoorbeeld ontruimd zou moeten worden, kennen ze de procedure. Met zoveel politiemensen in en rond het evenement, plus alle voorziene maatregelen, kan deze plaats niet anders dan veilig zijn!”

Laurent Pace