Veilig Surfen : Koop geen vergiftigd kerstgeschenk!

De voorbije maanden kopen veel mensen op internet. Als je ook voor deze mogelijkheid kiest om je eindejaarsaankopen te doen, hou dan rekening met volgende tips zodat je geen slachtoffer wordt van oplichting.

De eindejaarsfeesten staan weer voor de deur. Al zal het aantal personen aan tafel dit jaar beperkt zijn, we gaan zeker pakjes uitdelen. Velen van jullie zullen ongetwijfeld geschenken kopen op internet.

 

Enkele tips om niet in de val te trappen:

 

  • Haast je niet. Denk na over een geschenk en als je een idee hebt, verzamel dan informatie over het merk, de webshop of de levertermijnen. "Je kunt controleren of het om een echte site gaat en geen kopie van een bekende site die je lokt met foto's van merkartikelen om je goede zaakjes aan te bieden", legt commissaris Olivier Bogaert uit. Ga via een zoekmachine na wat er over de website wordt geschreven. We raden je ook aan de site webshopcheck.be van de FOD Economie en Test-Aankoop te raadplegen.
     
  • Wees achterdochtig als je 'goede zaakjes' kunt doen op sociale media. Sommige gesponsorde content biedt je producten tegen uitzonderlijke prijzen aan. Te mooi om waar te zijn! "We kregen bijvoorbeeld meldingen van een robotstofzuiger die verkocht werd voor € 39. Door op de link van deze content te klikken, kwamen de geïnteresseerden op een zeer professionele site terecht. Vele slachtoffers hebben een stofzuiger besteld, maar er nooit een gekregen", betreurt de commissaris.
     
  • Ga na of Facebook de betrokken webpagina authentiek heeft verklaard. "Als dat zo is, dan verschijnt een blauw icoontje naast de naam van de webshop of de merknaam op de betrokken pagina. Dit biedt de garantie dat de identiteit is gecontroleerd."

 

Afspraak volgende week voor andere tips!

Meer info: https://www.webshopcheck.be