De Federale Politie in het zadel voor de Ronde van Frankrijk

Op 6, 7 en 8 juli 2019 doet de Ronde van Frankrijk ons land aan. De Coördinatie- en Steundirecties van de Federale Politie (CSD) van Brussel en Henegouwen zullen tijdens de doortocht van de Ronde van Frankrijk mee de coördinatie van de veiligheid voor hun rekening nemen. Honderden politieagenten van de Federale en Lokale Politie zullen worden ingezet om over de veiligheid rond deze gebeurtenis te waken en nuttige tips te geven aan de mensen die zich in de omgeving bevinden tijdens de doortocht van de Ronde.

Vertrek vanuit onze hoofdstad, doortocht door Henegouwen en vervolgens richting Frankrijk

Op 6 en 7 juli zal de Ronde van Frankrijk van start gaan in onze hoofdstad. De Federale Politie (CSD Brussel) zal de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene mee ondersteunen voor de veiligheidsmaatregelen rond dit evenement.

Op 8 juli vertrekken de wielrenners vanuit Binche en steken ze vervolgens de Franse grens over. Voor het gedeelte van de wielerwedstrijd dat zich die dag op Belgisch grondgebied afspeelt, zal de CSD Henegouwen verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van de veiligheidsmaatregelen.

Tips voor een vlotte mobiliteit

Op de route van de etappes is het verkeer gesloten, op 6 juli vanaf 7.00 uur en op 7 juli om 6.00 uur. Het verkeer op en in de buurt van het traject zal dus mogelijkerwijs ernstig verstoord zijn.
We raden iedereen aan om vroeg genoeg langs het parcours plaats te nemen en te wachten tot na de wedstrijd om, na de doortocht van de wielrenners, opnieuw de weg op te gaan. Dit zal aangegeven worden door een voertuig met een groene vlag.

Mensen die langs het parcours wonen of werken, krijgen de raad om vooraf de nodige maatregelen te treffen en hun voertuig, indien nodig, van tevoren te verplaatsen. Ook firma's die langs het parcours van de etappes gevestigd zijn, worden verzocht hun leveranciers en klanten op de hoogte te brengen van hun beperkte bereikbaarheid op de dag van de wedstrijd. Omwonenden van de doorkruiste gemeenten worden verzocht de mededelingen te raadplegen die de gemeentelijke overheden en de politiezones verspreiden.

Om veiligheidsredenen is het verboden voertuigen te parkeren langs het parcours.
Voertuigen zullen het traject enkel op bepaalde plaatsen kunnen oversteken, namelijk aan de zogenaamde 'oversteekpunten'. Oversteken is slechts tijdelijk mogelijk en enkel toegelaten vóór de aanvang van de wedstrijd (aangekondigd door een voertuig met rode vlag) en na het wedstrijdeinde (groene vlag). Tijdens de doortocht van de wedstrijd, dat wil zeggen vanaf de doortocht van de publiciteitskaravaan tot die van de wielrenners, blijven de oversteekpunten gesloten.
De hulpdiensten hebben, via een speciale procedure, overal toegang. Motorrijders van de politie die de wedstrijd begeleiden zullen hen bijstaan.

Gun je auto eens een rustdag

Reizigers op doortocht dienen de volgende tips in acht te nemen:

  • Stippel uw reisweg vooraf uit;
  • Raadpleeg de website van Brussel Mobiliteit: http://granddepart.mobilite-mobiliteit.brussels/nlvoor alle vragen over de mobiliteit in Brussel;
  • Neem een kijkje op de websites http://inforoutes.be/ en http://www.verkeerscentrum.be/verkeersinfo voor het traject buiten Brussel;
  • Bij andere vragen, raadpleeg de website van de organisator: www.brusselsgranddepart.com;
  • Vermijd het blindelings volgen van uw gps;
  • Geef de voorkeur aan andere vervoermiddelen als alternatief voor de auto (metro, bus, fiets, …);
  • Stel uw verplaatsing naar Brussel uit indien mogelijk;
  • Luister naar Info Trafic (RTBF) voor actuele informatie;
  • Volg de informatie in real time op de sociale media van onze partners: @mobirisNl en @zpz_polbru;
  • Neem de bevelen van seingevers en politieagenten in acht.

De Federale Politie dankt u voor uw medewerking en de naleving van de richtlijnen. We zijn trots om deze internationale gebeurtenis te mogen verwelkomen en rekenen op alle burgers om de festiviteiten sereen te laten verlopen.