Veilig Surfen: Sociale netwerken willen enkel nog betrouwbare content.

Vorige week, naar aanleiding van Safer Internet Day, hadden we het over de noodzaak om van het internet iets positiefs te maken. We benadrukten daarbij ook de rol die de grote dienstenaanbieders moeten spelen door ons de middelen te geven om op problemen te reageren. En kijk, ze maken er al werk van.

spelen door ons de middelen te geven om op problemen te reageren. En kijk, ze maken er al werk van. Op 19 januari kondigde Twitter immers aan dat het meer dan 50 000 valse accounts heeft geïdentificeerd, aangestuurd vanuit Rusland om de verkiezing van Donald Trump te beïnvloeden.

Facebook heeft dan weer de strijd aangebonden met clickbait, een techniek die steunt op berichten waarin gebruikers van sociale media worden verzocht iets leuk te vinden, commentaar te geven of zelfs andere personen te taggen. De bedoeling is uiteraard dat het bericht op grote schaal wordt gedeeld en zoveel mogelijk gebruikers bereikt om inkomsten uit reclame te genereren. Facebook zag dat zijn gebruikers dat soort berichten niet op prijs stelden en besliste dan maar een nieuw algoritme te maken opdat ze minder vaak in ons nieuwsoverzicht zouden verschijnen. Dit nieuwe algoritme zal volgens Facebook geen invloed hebben op berichten waarin hulp of tips gevraagd worden, bijvoorbeeld opsporingsberichten of vragen om reisadvies. Het doel is vooral om spam of misleidende inhouden tegen te gaan, maar ook om te strijden tegen fake news dat kwaad bloed kan zetten bij de gebruikers en vooral hun perceptie van de sociale verhoudingen kan beïnvloeden.

"Er is te veel sensatiezucht, misinformatie en polarisatie in de wereld vandaag", zo verklaarde Facebookbaas Mark Zuckerberg onlangs. Het bedrijf gaat daarom binnenkort aan zijn gebruikers vragen om de betrouwbaarheid van een bron te beoordelen. Afhankelijk van de antwoorden zullen de media die als betrouwbaar beschouwd worden, voorrang krijgen in uw nieuwsoverzicht. Een veelbelovend plan waarop we in de komende weken zeker zullen terugkomen.